Terwijl de scheepvaartindustrie haar weg voortzet naar een vermindering van CO2-uitstoot, zullen veel van onze leden in 2022 met interesse kennis hebben genomen van de wijzigingen in MARPOL-bijlage VI, die van kracht zijn geworden vanaf 1 januari 2023.
Aangezien deze regelgeving gedurende 2023 bijzonder actueel zal blijven, willen wij onze leden graag nogmaals de belangrijkste punten meegeven met de bijhorende gevolgen voor de scheepsoperaties en scheepsbeheer:
- Introductie van Energy Efficiency Existing Ship Index (EEXI) – retroactieve EEDI-vereisten toegepast op bestaande schepen gebouwd vanaf 1 januari 2023.
- Invoering van een ratingmechanisme (A t/m E) gekoppeld aan de operationele Carbon Intensity Indicator (CII), met startdatum 1 januari 2023.
- Introductie van een verbeterd Ship Energy Efficiency Management Plan (SEEMP) met doelstellingen voor operationele emissies, waarbij een goedgekeurd SEEMP vanaf 1 januari 2023 aan boord moet worden gehouden.
EEXI is van toepassing op schepen vanaf 400GT die gebouwd zijn voor 2013 en meet de CO2-uitstoot door rekening te houden met de ontwerpparameters van het schip. Het is vergelijkbaar met de Energy Efficiency Design Index (EEDI), die van toepassing is op nieuwe schepen gebouwd vanaf 2013 terwijl EEXI met terugwerkende kracht van toepassing is. EEXI wordt berekend aan de hand van motorvermogen, brandstofverbruik en conversiefactor van brandstof naar CO2. De bereikte EEXI-coëfficiënt wordt gecertificeerd (eenmalige certificering) en wordt vervolgens vergeleken met de door IMO vereiste EEXI met het oog op naleving. Als de coëfficiënt buiten de ‘vereiste EEXI’ valt, zullen reders en bevrachters actie moeten ondernemen om de efficiëntie te verbeteren en de coëfficiënt binnen de vereiste EEXI te brengen. Reders moeten ook een EEXI Technisch Dossier ontwikkelen en bijhouden, dat de gegevens bevat die worden gebruikt om de EEXI-waarde te berekenen, en dat zal worden gebruikt als basis om naleving van de voorschriften te controleren.
Van toepassing op schepen vanaf 5000GT en hoger, fungeert CII als een methode om te meten hoe efficiënt een schip goederen of passagiers vervoert tijdens zijn reis. De CII omvat de afgelegde afstand, de snelheid en het brandstofverbruik. Hierbij krijgen schepen een rating van A tot E, waarbij A de hoogste rating is. Als een vaartuig gedurende drie opeenvolgende jaren een D-rating of een E-rating in één jaar krijgt, moet dat schip corrigerende maatregelen nemen. Deze corrigerende maatregelen moeten worden vastgelegd in de SEEMP-documentatie. In tegenstelling tot EEXI (dat slechts een eenmalige certificering is) wordt de CII-beoordeling jaarlijks uitgevoerd, waarbij de emissielimieten van de IMO elke termijn worden verlaagd.
Ten derde is SEEMP deel III een aanvulling op het bestaande SEEMP deel I en II. Dit document houdt het plan in van het schip om de CII elk jaar te verminderen om te voldoen aan de IMO-normen, wat de operationele energie-efficiëntie van het schip inhoudt voor de komende drie jaar. Dit plan is onder voorbehoud van goedkeuring door vlaggenstaat (of erkende organisatie) en bedrijfsaudit. SEEMP is daarom bedoeld om bedrijven te helpen de vereiste CII te behalen. Deze documentatie moet aan boord van het vaartuig worden bewaard. SEEMP deel III is speciaal aangepast om het CII op te nemen in het planningsdocument van het schip, en is bedoeld om op elk moment te worden geraadpleegd om de maatregelen van het schip te kennen om de vereiste resultaten te bereiken.
Vooruitlopend op discussies tussen eigenaren en bevrachters over de vereiste scheepscoëfficiënten, heeft BIMCO clausules geïntroduceerd voor opname in bevrachtingsovereenkomsten namelijk ‘CII Operations Clause for Time Charter Parties 2022’ en ‘EEXI Transition Clause for Time Charter Parties 2021’. Deze clausules zijn in de eerste plaats bedoeld om het risico en de aansprakelijkheden te verdelen tussen eigenaren en charteraars met betrekking tot de bovenstaande wijzigingen in regelgeving en het wordt leden aanbevolen om de opname van deze clausule in hun bevrachtingsovereenkomsten te overwegen.
Afgezien van de bovenstaande wijzigingen aan MARPOL-bijlage VI zoals hierboven beschreven, zijn de EU-lidstaten het ook eens geworden over de inclusie van de scheepvaartindustrie in hun “Fit for 55 in 2030-pakket”. Het door de EU ontworpen systeem is gebaseerd op het “cap and trade”-emissieschema genaamd Emissions Trading System (ETS), dat inhoudt dat bedrijven licenties zullen moeten aankopen om CO2 uit te stoten. Indien en wanneer dit wordt geïmplementeerd, zullen rederijen emissierechten moeten kopen voor de CO2-uitstoot met betrekking tot reizen van schepen van 400GT van en naar EU-havens.
Ingang was oorspronkelijk gepland begin januari 2024 maar wij noteren dat de relevante wetgeving nog formeel dient te worden aangenomen in het Europese parlement. Momenteel zijn er besprekingen gaande over de implementatie van deze handelsregeling in het Europees Parlement. In dit verband is het vermeldenswaardig dat op 23 maart 2023 een principeakkoord bereikt tussen de Europese Commissie, de Europese Raad (EU-lidstaten) en het Europees Parlement over het FuelEU Maritime-initiatief als onderdeel van het EU-klimaatpakket ‘Fit for 55’. De belangrijkste doelstelling van het initiatief is om met behulp van meer hernieuwbare en koolstofarme brandstoffen de koolstofvoetafdruk van de maritieme sector in de EU te verkleinen, en dit zonder de vlotte werking van de zeevaartsector op het spel te zetten of verstoringen op de interne markt te veroorzaken.
Naar verwachting zullen op korte termijn zowel de Europese Raad als het Europees Parlement instemmen met het principeakkoord, waarna het FuelEU Zeevaart-initiatief per 1 januari 2025 in werking zal treden. Het principeakkoord moet ervoor zorgen dat de zeevaart de klimaatdoelstellingen van de EU voor 2030 en 2050 haalt en een cruciale rol speelt bij de uitvoering van de Europese klimaatwet.
Voor een gedetailleerd verslag van de inhoud van het initiatief verwijzen wij naar de pers briefing van de Europese Raad die kan worden geraadpleegd via volgende link:
https://www.consilium.europa.eu/nl/press/press-releases/2023/03/23/fueleu-maritime-initiative-provisional-agreement-to-decarbonise-the-maritime-sector/
Voor specifieke vragen of opmerkingen over dit onderwerp kunnen leden contact opnemen met de NNPC via claims@nnpc.nl.